Melta v babiččině kafáči


Melta káva je především vzpomínka, mateřství a labužnictví. Pochází z časů, kdy bylo málo zrnkové kávy, nebo byla cenově nedostupnou. Lidé potom nacházeli rozličné náhražky, jako byl například ječmen, žito, žaludy, bukvice, a také kořen čekanky. Ze sypkých surovin pak vařili oblíbené nápoje.  Tak vznikly například cikorka, obilka, žitovka, polní káva, anebo právě melta.

květ

Cikorka

Mezi nejstarší, ale stále používaný název kávoviny je cikorka. Ta je známa již od sedmnáctého století. Cikorka znamená vlastně, čekanková káva. V botanickém názvosloví má rostlina latinský název Cichorium, a zrovna tak názvy kávy v různých jazycích korespondují s názvem cikorka. Cikorka se u nás vyráběla zpočátku pouze ze sušeného a praženého kořene čekanky. Používala se samostatně, anebo jako surovina do jiné kávoviny či kávy. Současná melta je vlastně cikorka, která je obohacena o obiloviny a cukrovou řepu.

Melta káva

Z původní náhražky kávy se stal v současné době nápoj s osobitými vlastnostmi. Přibývá mnoho lidí, kteří kávovinu, která obsahuje sušený a pražený kořen čekanky, pijí. Nejenom, že neobsahuje kofein, ale také prospívá zažívání. Navíc takové kávové náhražky se dají rovněž dochucovat jako zrnková, nebo instantní káva, například skořicí, čokoládou, anebo šlehačkou. Tato čekanková káva neobsahuje kofein, je možné ji proto konzumovat prakticky bez omezení množství i věku. Melta káva však díky svému složení a vlastnostem prospívá daleko více lidskému organismu díky inulinu, který je v kořeni čekanky.  Například podporuje:

·         Laktaci mateřského mléka.
·         Pomáhá při léčbě žlučových a ledvinových kamenů.
·         Pomáhá při zánětech močových cest.
·         Prospívá při nechutenství i zácpě.

káva

Vyvolává vzpomínky

Melta prostě v keramickém kafáči vyvolává nostalgické vzpomínky, ať chceme, nebo ne. V mých vzpomínkách jsme ji například dostávaly jako malé děti ve školce ke svačince.