Zpracovávání bylin
Blíží se jaro a s ním i slunečné dny, které ze země vytáhnou spoustu prospěšných květů, které známe jako byliny či léčivky. Pokud je rádi využíváte při léčení všech možných neduhů, pak si je určitě rádi uchováte na později. Možností máme spoustu, některé jednoduché, jiné mírně složitější. Všechny postupy však mají své opodstatnění a je dobré si je vyzkoušet.
- Sušení
Sušení bylin se využívá již stovky let. Byliny nasbíráme na čistém místě, ideálně ještě před východem slunce, ale rozhodně před polednem. Poté je rozprostřeme na plátno a necháme sušit. Tolik ke starým postupům. Dnes sušíme byliny většinou v sušičkách k tomu určených. Výhodou je, že jsou rychleji suché a tím pádem nachytají mnohem méně prachu. Sušené byliny nám vydrží dlouho, stačí je uzavřít do nádoby, ve které nebudou vlhnout. Nedoporučujeme ale uchovávat déle než rok, poté již mohou ztrácet svoji účinnost. A co s takovými sušenými bylinkami dělat? Třeba čaje, odvary, koupele, obklady… Záleží jen na vás.
- Tinktury
Pokud chcete uchovat sílu bylin v kapkách třeba pro případ nachlazení, pak jednoduše bylinku naložte do silného alkoholu. Ideální je 60% alkohol, typu slivovice. Bylinku zalijte tak aby byla pořádně ponořená a nechte 2 týdny macerovat. U bylinek které mají hodně vody je dobré použít silnější alkohol. Poté prostě slijete tekutinu a uchováte v chladu. Pro tento způsob úpravy je často využívána třeba lichořeřišnice, která je známá pro své antibakteriální účinky a často je užívána v zimě i pro podporu imunity.
- Sirupy
Kdo by neznal bezový sirup https://www.nakliceno.cz/bezove-sirupy/, který je v české republice velice rozšířený. Stejně tak můžete vytvořit sirup třeba mátový, meduňkový, zázvorový… Na zimu je dobrý třeba sirup ze smrkových výhonků. Postupy pro výrobu sirupů se mírně liší podle toho, zda je připravujete za studena, či za tepla ale vstupní suroviny jsou vždy bylina, voda a cukr.